Co je to granola?

Co je to granola?

Medově sladké a dozlatova zapečené kousky ovesných vloček, ořechů, sušeného ovoce a semínek. Od roku 1863, kdy se granola poprvé objevila na snídaňové tabuli v newyorských lázních, sbírá tato královna mezi snídaněmi jednoho fanouška za druhým. V šedesátkách si ji zamilovali hipísáci, dočkala se tisíce propečených variant a dnes je hvězdou Instagramu.

Vločky

Ovesné vločky tvoří základ granoly, a to ne je tak ledajaký – i když se může zdát, že na tak obyčejné surovině jako je oves není co zkazit, pak vás granoloví nadšenci určitě opraví. Jemné vločky by pro přípravu granoly vhodné nebyly, za to ty větší se hezky opečou, aniž by ve společnosti medu (či jiného zapékacího pojiva – například sirupu, másla či oleje) vytvořily nevzhledné slepence a ztratily křupavý šmrnc.

Ořechy, semínka a sušené ovoce

A teď se dostáváme k tomu, co granole dodává specifickou chuť a osobitost, protože ruku na srdce… I když jsou ovesné vločky výživově vhodnou snídaní, je potřeba si ten život, včetně receptu na granolu, trochu „okořenit“. Ti, kdo mají s granolou co do činění, si jednoznačně ujíždí na ořechách, semínkách a sušeném ovoci. A nápadům se meze nekladou – k vločkám se v receptech přidává sezam, chia semínka, dýňová semínka nebo slunečnice, z ořechů zas lískáče, vlašáky, mandle, pekanové ořechy nebo kokos. No a nakonec nesmíme zapomenout na ovoce, které chuťové i barevné varianty granoly rozstřelí do stovek možností.

Co má granola navíc oproti klasickému müsli?

Zběhové od klasického müsli utekli ke granole z jednoho zásadního důvodu: přidává se do ní „pojivo“ (med, různé druhy sirupů či tuk), který všechny ingredience spojí a pak už jen zbývá ten úplně poslední krok, jímž je tento neodolatelně voňavý a tvůrčí proces završen – zapékání. A to je věda. Probudit chuť ořechů, opéct vločky, pohlídat barvu semínek a u toho míchat, opékat a míchat. Ale stojí to za to - zdravá, plná energie a božsky lahodná snídaňová bomba, jejíž fotky z tisíců různých koutů světa změnily trend v uspěchaných ránech a udělaly z každého startu dne do křupava propečený rituál.

Co řekli o granole?

"Když ráno náhodou nestíhám přípravu ovesné kaše, ráda si dám kvalitní granolu s ořechy. Dohromady s řeckým jogurtem a kusem ovoce je to pro mě dokonalým zdrojem energie, všech potřebných živin, a ještě si pochutnám."

Andrea Mokrejšová
Nutriční terapeutka

Inspirace od ostatních